Sobota, 28 Listopada 2020  Imieniny: Gościrad, Grzegorz, Jakub
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
<< < listopad 2011 > >>
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 27
28 29 30        
Liczba odwiedzin
4273186

Sonda

Jak często odwiedzasz naszą stronę?

codziennie - 19.4%
co drugi dzień - 5.6%
raz w tygodniu - 25%
raz w miesiącu - 8.3%
raz w roku - 41.7%

Artykuły

Informacja z realizacji projektu „Integracja przez tradycję” - 10.2010

Od 1 lipca 2010 roku w Gminie Kąkolewnica Wschodnia realizowany jest projekt „Integracja przez tradycję”, który  współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Priorytetu VII, Działanie 7.3 „Inicjatywy lokalne na rzecz aktywnej integracji”. W projekcie bierze udział 45 osób z niemal wszystkich miejscowości gminy m.in. Brzozowica Duża, Brzozowica Mała, Kąkolewnica Wschodnia, Kąkolewnica Południowa, Kąkolewnica Północna, Rudnik, Olszewnica, Polskowola, Lipniaki, Grabowiec, Miłolas, Żakowola Stara, Żakowola Poprzeczna, Turów, Wygnanka, Zosinowo, Sokule, Jurki.

W ramach projektu prowadzone są zajęcia teoretyczne i praktyczne, które odbywają się w piątki, soboty i niedziele w Publicznym Gimnazjum w Olszewnicy.

W części teoretycznej zostaną przybliżone takie zagadnienia jak: bezpieczeństwo i higiena produkcji gastronomicznej, przygotowanie stanowiska cateringowego, serwowanie potraw i obsługa konsumenta,  dekorowanie stołów i potraw, oraz zagadnienia z zakresu prowadzenia działalności pozarolniczej w zakresie cateringu oraz rejestracji i promocji produktów regionalnych.

W części praktycznej uczestniczki projektu, zapoznają się w praktyce ze sposobami przygotowania 16 produktów tradycyjnych: tertuny brzozowickie z soczewicą, pierogi żakowolskie  ze smażonymi ziemniakami, pierogi zosinowskie z jagodami, pyzy polskowolskie z mięsem, pierogi lipniackie z kapustą i grzybami, pierogi turowskie z soczewicą, racuchy turowskie, parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami, pączki żakowolskie z powidłami z antonówek, pierogi olszewnickie  z kaszą gryczaną, parowańce żakowolskie z soczewicą, zawijaki wygnanowskie, racuchy z makiem, parowańce z serem, marchwiaki, parowańce z kaszą jaglaną.

Projekt realizowany będzie do końca grudnia b.r. , a zakończy się spotkaniem integracyjnym mieszkańców gminy Kąkolewnica, na którym zostaną zaprezentowane nabyte umiejętności, poprzez przygotowanie przez uczestniczące w nim panie wszystkich szesnastu produktów tradycyjnych i stoisk cateringowych.